Back

Decizia etapei de incadrare - Proiect - comuna Virtescoiu

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

Afisat in data de 31.10.2014

 

 

       Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre  COMUNA VIRTESCOIU  din com. Virtescoiu, sat Virtescoiu, str. Principala nr. 1, jud. Vrancea, inregistrata la APM Vrancea cu nr. 9092 din 24.10.2014, in baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 30.10.2014, ca proiectul ,, Refacere strazi in interiorul Comunei Virtescoiu, str. Cantonului, str. Dogarilor, str. Fintinele si Fundatura Maior Gh. Pastia '' propus a fi amplasat in com. Virtescoiu, satele Pietroasa si Beciu, jud. Vrancea nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii :

 

  1. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

a) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,  pct. 13  a);

b) Caracteristicile proiectului

1) Marimea proiectului:

Prezentul proiect propune pentru refacerea strazilor o tehnologie clasică, respectiv balastarea drumului  avand lungimea totală de 2+020,48km. Strazile se afla atat în intravilan cat si in extravilanul Comunei Virtescoiu, prin realizarea unui sistem rutier cu alcătuirea:

·        Strat din balast în grosime de 25 cm dupa compactare;

·        Strat din piatra sparta in grosime de 12cm dupa compactare.

La realizarea structurii rutiere nu există variante alternative, toate lucrările se vor executa mecanizat, conform legislaţiei în vigoare cu respectarea prescripţiilor tehnice de execuţie ce vor fi prevăzute pentru fiecare fază în caietele de sarcini ce se vor elabora în cadrul proiectului tehnic de execuţie.

Înainte de realizarea stratului de fundaţie din balast se vor executa o serie de lucrări pregătitoare care constau în reprofilarea, scarificarea şi cilindrarea stratului suport existent astfel încât patul drumului să aibă asigurate deverele şi pantele prevăzute a fi executate. 

                                                                                                                                                                                                       

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea

 

Acostamentele se vor realiza din balast cu o pantă transversală de 4% către şanţuri.

La proiectarea elementelor geometrice ale traseului în plan se va avea în vedere menţinerea traseului existent, astfel încât să se evite exproprierile de terenuri sau demolări. Strazile se intersecteaza cu Drumul judetean Dj 205B.

Traseul străzilor propuse spre refacere se află atat în intravilan cat si in extravilanul Comunei Virtescoiu. Strazile se regăseste în inventarul domeniului public al comunei Virtescoiu. Nu sunt traversate alte localităţi iar terenul nu este înscris în lista monumentelor istorice.

Pe străzile analizate nu întâlnim staţii de autobuz sau parcări amenajate conform legislaţiei în vigoare, deoarece pe aceste tronsoane de drum nu circulă nici un traseu de transport în comun ci doar microbuzele pentru transport şcolar copii.

Podeţe şi dispozitive de scurgere ape pluviale

Scurgerea apelor este necorespunzătoare, cu dispozitive de colectare și evacuare a apelor de suprafață inexistente: șanțuri inexistente, podețe colmatate, deteriorate sau subdimensionate, neasigurarea scurgerii apelor în intersecții și în lungul drumului pe toată lungimea străzilor. Ca urmare a acestor defecte, s-au produs infiltrații în corpul drumului, la stagnarea acesteia pe suprafața părții carosabile și implicit la apariția defectelor specifice drumurilor pietruite: gropi, făgaşe şi şanţuri provocate de scurgerea apelor meteorice pe suprafaţa părţii carosabile.

Pentru evacuarea apelor preluate de şanţuri, au fost prevăzute execuţia a 3 podeţe transversale din tuburi corugate DN 800 mm, 1 podet lateral din tub corugat DN 800mm si 5 podete laterale din tuburi corugate  Dn 600 mm L=6,00m.

Pentru menţinerea curăţeniei, esteticii rutiere şi condiţiilor optime de exploatare ale drumului după refacere, intrările pe drumurile laterale vor fi amenajate pe o lungime de 15,00 m cu aceeasi structura ca si pe strazile cu care se intersesteaza, având lăţimea părţii carosabile de 4,00 m, drumurile laterale ce trebuiesc amenajate fiind în număr de 5 bucăţi.

2) Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul

3) Utilizarea resurselor naturale : - nu este cazul

4) Productia de deseuri:- Lucrarea este generatoare de reziduuri ( materiale rezultate din decapari si din sapaturi) doar in faze de executie.  Depozitarea deseurilor se va face selective si vor fi transportate  la centrele de colectare autorizate

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : - reduse, doar la faza de lucrari.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate :  titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului :

                                                                                                                                                                                                           Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea

Terenul este situat in intravilanul satelor  Pietroasa si Beciu, com. Virtescoiu si apartine domeniului public al comunei  Virtescoiu, conform Certificatului de Urbanism nr. 16/23.10.2014.

 

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national- Sectiunea  a III – a- zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996,  cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica : – nu este cazul;

  g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)  Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)   Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potential

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate : - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: - in perioada de executie a proiectului impactul va fi nesemnificativ sau minim daca se respecta toate masurile de protectie a mediului.

4) Probabilitatea impactului : - nesemnificativ.

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului: perioada de expunere va fi redusa ,    întrucât poluanţii se vor manifesta pe tronsoane ale lucrărilor de execuţie. In perioada de   execuţie a proiectului impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar. Pe măsura

 realizării lucrărilor si închiderii fronturilor de lucru , calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la  parametrii anteriori.

Conditiile de realizare a proiectului:

 

  • Investitia se va realiza cu respectarea legislatiei in vigoare, a avizelor de specialitate  si a indicatiilor mentionate in Certificatul de Urbanism nr. 16 din 23.10.2014 eliberat de Primaria Comunei Virtescoiu, jud. Vrancea.

                                                                                                                                                                                                           Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea

  • Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie  astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.  
  • Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor subterane si prevenirea poluarii accidentale.
  • Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.
  • Nu se vor face depozite de materiale sau deseuri in afara perimetrului detinut de titular.

·        Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

·        Se va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute in proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

·        Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor  accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

·        Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

·        Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG  nr.445/2009.

·        Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

·        O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile , completarile si aprobarile ulterioare;

·        STAS 10009 / 1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;

·        Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;

Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.