Back

Decizia etapei de incadrare - Proiect - COMFERT SRL

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE  - Proiect

 din data de 31.10.2014

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de COMFERT SRL din mun. Bacau, Calea Moinesti, nr. 34, jud. Bacau, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 8788 / 14.10.2014, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 30.10.2014, ca proiectul „Alimentare cu energie electrică complex agricol" propus a fi realizat în Mărășești, DN 24 Tişiţa-Tecuci, nr. 13, jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a) Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, punctul 3, lit. b) transportul energiei elctrice prin cabluri aeriene, altele decat cele prevazute in anexa nr. 1.

b) Caracteristicile proiectului:

Investiția se va realiza la solicitarea şi din fondurile COMFERT S.R.L., iar instalațiile

energetice proiectate, pe tarif de racordare, vor aparține S.C. Filiala de Distribuție a Energiei

Electrice Electrica Distribuție Muntenia Nord SA.

În apropierea complexului agricol există instalații electroenergetice: axul LEA 20 kV Mărăşeşti – Tișița, realizată pe stâlpi de beton cu conductor aerian Ol-Al 50 mmp.

Complexul agricol are următoarele caracteristici electrice: puterea instalata 330 kW, puterea maxim simultan absorbita 320 kW / 400 kVA, tensiunea de utilizare 400/230 kV, factor de putere mediu 0,8; durata maxima anuala de funcționare la sarcina maxima: 4000 ore/an.

Instalațiile electrice se vor amplasa la 30 metri de axul drumului, în afara zonei de protecție a DN 24 şi în afara zonei de protecție a liniilor de înaltă tensiune, la 45 m de axul LEA 400 kV. Alimentarea complexului agricol se va face prin realizarea unui post de transformare aerian

PTA 400 kVA, 20/0,4 kV, racordat radial din LEA 20 kV Mărăşeşti – Tişiţa la stâlpul nr. 26. Pe

primul stâlp al noului racord se va monta separator tripolar de exterior, modular, cu posibilitatea

integrării în scada, în montaj orizontal STEAP no 24 kV, 400A / 31,5A. Primul stâlp se va monta la o distanţă de 10 m de stâlpul de racord nr. 26. Pe stâlpul nr. 2 al racordului se va monta celulă

aeriană de măsură de 20 kV pentru măsurarea energiei electrice consumate. Postul de transformare aerian se va amplasa la o distanţă de 15 m de stâlpul echipat cu celulă aeriană de măsură şi se va lega la o priză de pământ, cu o valoare a rezistenţei de dispersie de sub 1 ohm.

Regimul tehnic: H max. stâlpi = 10,3 m deasupra solului, H min. conductoare LEA 20 kV = 7 m faţă de sol,; distanţa faţă de clădiri = min. 3 m.

Caracteristici constructive:

Racordul 20 kV la PTA nou: se va realiza de la stâlpul nr. 26 tip SC 15006 la LEA 20 kV

Mărăşeşti – Tişiţa; va fi echipat cu o consolă de derivaţie.

La o distanta de 10 m de stâlpul nou introdus în reţea, se va monta un stâlp - nr.1 (tip SC15014) ce

se va fi echipat cu separator în montaj orizontal, cu comutaţie în aer, cuţit de legare la pământ spre

derivaţie, dispozitiv de acţionare manuală pentru crearea posibilităţii de separare vizibilă în caz de

defect şi / sau mentenanţă. Celula aeriană de măsură pe medie tensiune: tip CAM 24/ 31,5 A, va fi montata pe stâlpul nr. 2, asigură măsurarea energiei electrice cedate si primite într-un punct al reţelei de distribuţie de medie tensiune de 24 kV. Postul de transformare aerian 20 / 0,4 kV – 100 kVA (PT20 Horia): va fi montat pe doi stâlpi speciali, în fundaţii din beton armat, echipat cu transformator 20/0.4 kV, 400 kVA. Fundaţii: stâlpii se vor monta in fundații turnate din beton monolit.

Descrierea instalațiilor și a fluxurilor tehnologice existente pe amplasament

-          pe primul stâlp al noului racord se va monta separator tripolar de exterior, modular, cu posibilitatea integrării în scada, în montaj orizontal STEAP no 24 kV, 400A / 31,5A.

-          primul stâlp se va monta la o distanţă de 10 m de stâlpul de racord nr. 26. Pe stâlpul nr. 2 al racordului se va monta celulă aeriană de măsură de 20 kV pentru măsurarea energiei electrice consumate.

-          postul de transformare aerian se va amplasa la o distanţă de 15 m de stâlpul echipat cu celulă aeriană de măsură şi se va lega la o priză de pământ, cu o valoare a rezistenţei de dispersie de sub 1 ohm.

Descrierea lucrărilor de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuția investiției: se vor îndepărta de pe locație toate materialele și echipamentele rămase nefolosite, utilajele care nu mai sunt folosite si toate deșeurile rămase; pământul rămas se va folosi la umplerea și nivelarea solului; se vor reface căile de acces afectate, prin terasare.

Căi noi de acces sau schimbări ale celor existente: accesul în incinta se realizează din drumul național DN 24 Tișița-Tecuci, prin partea de sud a terenului. Nu sunt necesare căi noi de acces sau schimbări a celei existente.

b.1. mărimea proiectului: suprafata de teren ocupata definitiv: 4,5 mp; suprafata de teren ocupata temporar, pe perioada de execuţie a lucrărilor: 25 mp.

b.2. cumularea cu alte proiecte: pe amplasament se desfasoara activitati de servicii anexe agriculturii.

b.3. utilizarea resurselor naturale: -

b.4. producţia de deşeuri:

- deșeurile generate în perioada de construire se vor depozita temporar pe platforme betonate/balastate (deșeuri metalice, beton) sau in spatii special amenajate (deșeuri de cabluri electrice) si se vor valorifica prin operatori specializati; pământ și pietre: se vor folosi pentru nivelarea terenului; deșeuri menajere: stocate in europubele si preluate de operatorul de salubritate zonal.

Dotări și măsuri prevăzute pentru controlul emisiilor de poluanți în mediu

Pentru a se contracara efectele unor potențiale pierderi accidentale de carburanți și / sau lubrifianți compania care va efectua lucrările de construcții se va dota cu un absorbant biodegradabil.

Acțiunea în cazul unor astfel de incidente se va desfășura în conformitate cu prevederile "Planului de prevenire și combatere a poluărilor accidentale" care va fi întocmit de către o companie specializată.

Lucrările propuse pentru refacerea amplasamentului la finalizarea investiției, în caz de accidente și/sau la încetarea activității

În cazul în care se va hotărî încetarea activității postul de transformare va fi dezafectat, iar pe

suprafața de teren pe care a fost construită se vor executa lucrări de refacere care constau în

îndepărtarea de pe amplasament a tuturor materialelor rezultate în urma demolării și executarea unor lucrări de reconstrucție ecologică pentru aducerea la starea inițială a terenului.

Aspecte referitoare la închiderea/dezafectarea/demolarea instalației

În cazul în care se va hotărî încetarea activității va urma o perioadă de dezafectare a proiectului, în care se va urmări revenirea la folosința inițială a terenului sau crearea unei noi folosințe.

Activitățile de dezafectare se vor desfășura respectându-se cu strictețe normele de protecție a

muncii. Elementele demolate vor fi sortate pe categorii în vederea eliminării/valorificării acestora.

Modalități de refacere a stării inițiale/reabilitare în vederea utilizării ulterioare a terenului

În cadrul lucrărilor de refacere a terenului se vor adopta soluțiile tehnice optime la momentul respectiv pentru utilizarea ulterioară a terenului.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- Protecția aerului: se vor folosi utilaje și mijloace auto dotate cu motoare termice care să respecte normele de poluare EURO 3 – EURO 5; evitarea funcționării în gol și/sau a ambalării motoarelor utilajelor și a mijloacelor auto.

- Protecţia solului şi a subsolului: Masuri pentru protecția solului și a subsolului: depozitarea temporara a materialelor de construcție pe platforme special amenajate; îndepărtatea imediat prin decopertare a pierderilor accidentale de carburanți și/sau lubrifianți (pământul rezultat va fi predat la operatori specializati pentru decontaminare), spațiile pentru stocarea temporară a deșeurilor vor fi realizate în sistem impermeabil; la începerea executării lucrărilor, se va achiziționa un absorbant de produs petrolier biodegradabil, cu eficiență de reținere a produsului petrolier atât pe sol, cât și în apă.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: terenul este situat in intravilanul atras al orasului Marasesti, în partea de sud a teritoriului administrativ al acestuia, adiacent drumului DN 24, pe partea stânga pe direcția de mers Tișița –Tecuci, T152, P1510.

Vecinătăţi: Nord: canal și drum de exploatare; Est: proprietate particulară - Mareș Grigore; Sud: drum național DN 24; Vest: proprietate particulară - Laba Neculai.

Amplasamentul este situat în afara zonei de protecție a monumentului istoric cod LMI VN-IIIm-

A-06586 Statuia Victoriei, localitate componentă Tișița, oraș Mărășești.

c.1. utilizarea existentă a terenului: folosinta actuala: curţi construcţii (teren în afara drumurilor de acces din zonă); destinatia: agricol-industrial.

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora:-

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: amplasamentul se află în vecinătatea ARIEI NATURALE PROTEJATE „LUNCA SIRETULUI INFERIOR" ROSPA 0071 la o distanță de cca 4000 de metri;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: nu este cazul ;

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare, a prevederilor certificatului de urbanism nr. 151/02.10.2014 emis de Primaria Marasesti.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta normele PSI, normele sanitare, de protecţia muncii si de gospodărire a apelor in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• Se vor respecta limitele de zgomot produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor in conformitate cu HG nr.1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizarii in exteriorul cladirilor.

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• La realizarea investitiei, se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; umectarea, daca este cazul, a suprafetelor, in scopul dispersiei prafului si/sau a pulberilor datorateposibilelor excavatii in cadrul lucrarilor de constructie, iar activitatile generatoare de zgomot se vor desfasura numai pe durata zilei, fara a depasi limita admisa.

• Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Pe parcursul efectuarii lucrarilor de constructii, se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate. Se vor monta

panouri de avertizare pe drumurile de acces si se va imprejmui santierul in scopul reducerii emisiilor de pulberi in suspensie si sedimentabile.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii, precum si alimentarea cu carburanti a acestora ; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc) si readucerea terenului la starea initiala.

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deseuri produse, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor.

• Este interzisa depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Deseurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrarilor de constructii (metalice feroase si

neferoase, hartie – carton, plastic – PET, textile) vor fi colectate /stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, la un operator specializat autorizat in vederea eliminarii/valorificarii; transportul acestor tipuri de deseuri se va face de catre o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din HG nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• La punerea in functiune a obiectivului, se va solicita obtinerea autorizatiei de mediu in conformitate cu prevederile Ordinului M.M.D.D. nr. 1798/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările, completările si aprobarile ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor;

• Hotărârea de Guvern nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
• Hotărârea de Guvern nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• Hotărârea de Guvern nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

 

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.