Back

PROIECTUL Deciziei Etapei de Incadrare - Titular : VRANCART SA

                        PROIECTUL  DECIZIEI  ETAPEI  DE  INCADRARE

 

                                          ( Afisat in data de 20.11.2014 )

 

                       Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de : VRANCART  SA , cu sediul in Adjud , str. E. Teodoroiu nr. 17 , jud. Vrancea , inregistrata la APM Vrancea cu nr. 9682 din  10.11.2011, in baza HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

                     APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de  20.11.2014, ca proiectul : »Inchidere definitiva depozit cenusa – fara modificari structurale» propus a fi amplasat in Adjud , str. E. Teodoroiu nr. 17 , jud. Vrancea , nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

                       Justificarea prezentei decizii :

 

  1.  Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele :

 

      A ) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2 : pct. 13, lit. a (orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. .22 din anexa nr.1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr.1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului )

  B ) proiectul este necesar in vederea indeplinirii Planului de actiuni – aneza la Autorizatia Integrata de Mediu nr. 16 / 2007 – revizuita in data de 16.12.2013

 C ) categoria depozitului , conform HG nr. 349/2005, art. 4 , lit. „b" : depozit pentru deşeuri nepericuloase.

 D ) depozitul se incadreaza in anexa nr. 1 , pct. b , alin.2 din HG nr. 349 / 2005 .

 

    E ) Caracteristicile proiectului :

 

1) Marimea proiectului :

 

·  Proiectul propune inchiderea definitiva a  depozitului de deseuri nepericuloase ( cenusa rezultata din coincinerarea deseurilor tehnologice provenite din propria activitate a SC Vrancart SA )  , avand drept scop respectarea cerintelor din HG nr. 349 / 2005 privind depozitarea deseurilor si a prevederilor  Ordinului MMGA nr. 757 / 2004 pentru aprobarea Normativului tehnic privind depozitarea deseurilor. Depozitul este situat in incinta statiei de epurare a apelor uzate fiind un fost bazin de stocare a apelor uzate . Acest bazin betonat , semiingropat , este format din 2 compartimente  ( cu V = 500 mc fiecare si H = 3,5 m ) ,  izolate hidrofug pe interior si exterior  avand urmatorul grad de umplere : compartimentul nr. 1 este plin 100% si se va inchide definitiv iar compartimentul nr. 2 are un grad de umplere de cca 70-80% urmand a se inchide definitiv ulterior . Cenusa rezultata de la coincinerarea deseurilor tehnologice este un deseu mineral , nepericulos , conform Raportului de incercare nr. 154 / 2014 emis de laboratorul acreditat al Institutului ECOIND Bucuresti . Avand in vedere ca demersurile facute de SC Vrancart SA Adjud de valorificare a acestui deseu nu au ajuns la o solutie fezabila tehnico/financiar se impune depozitarea definitiva a acestuia in bazinul mentionat. Totodata proiectul vizeaza   atingerea urmatoarelor obiective : gestionarea corespunzatoare a deseurilor ; protectia apelor subterane ; imbunatatirea peisagistica a zonei prin amenajarea ca spatiu verde a depozitului .

 

·  Proiectul prevede urmatoarele etape / lucrari constructive de inchidere defenitiva a compartimentului nr. 1 si ulterior  a compartimentului nr. 2 :

                  -  sistematizarea / nivelarea deşeului existent ,

                  - depunerea unui strat suport de deseuri inerte de constructii ( amestec pamant / beton sfaramat ) ce se  compacteaza intr-un strat de cca. 10 – 50 cm grosime si se profileaza sub forma unei calote / semisfera cu pante ale taluzurilor de maxim 1/3 pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale in afara depozitului ,

                   - depunerea unui strat de argila ce se compacteaza , in grosime de cca. 30 – 50 cm in vederea impermeabilizarii depozitului .

                   - aplicarea unui strat de sol vegetal in grosime de cca 10 – 15  cm ce se va consolida vegetativ prin inierbare ,

 

·  Monitorizarea postinchidere a calitatii factorilor de mediu si a starii tehnice a depozitului :

                   -  monitorizarea postinchidere se va efectua pe o perioada de minim  30 ani ,

                   - realizarea a 3 foraje de monitorizare a calitatii apei subterane ( unul amonte fata de depozit si 2 in aval de deposit . Se vor efectua  analize privind calitatea apelor subterane din fiecare foraj astfel :

                        a)  in primul an dupa data inchiderii depozitului ( analize o data la 6 luni ) la indicatorii  : pH , arsen , bariu , cadmiu , cupru , crom total , plumb , mercur , molibden , stibiu , seleniu , zinc , fluoruri , fenoli , sulfati , nichel si cloruri .

                        b) incepand cu al doilea an dupa data inchiderii depozitului la urmatorii indicatori : nichel , cloruri , sulfati  - in cazul cand valorile indicatorilor de calitate mentionati mai sus se incadreaza in valorile limita admise ( conform prevederilor Ordinului MMSC nr. 621 / 2014 privind aprobarea valorilor de prag pentru apele subterane ) .

               - monitorizarea starii tehnice a depozitului  prin  inspectii vizuale , o data pe an , privitor la : starea stratului de sol de acoperire , a gradului de consolidare vegetative a cestuia , urmarirea regimului de tasare si comportare a stratelor de acoperire a depozitului.

·  Caile de acces  spre organizarea de santier si depozit sunt formate din drumurile uzinale existente de incinta societatii  , fiind in stare corespunzatoare scopului propus .

·  Organizarea de santier va fi amplaata in incinta statiei de epurare

 

2) Cumularea cu alte proiecte : -

3) Utilizarea resurselor naturale : -

4) Productia de deseuri : colectate selectiv si valorificate / eliminare prin unitati specializate si autotorizate

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate :  nu este cazul.

 

      E ) Localizarea proiectelor :

 

1) Utilizarea existenta a terenului : terenul este situat in intravilanul municipiului Adjud si are folosinta / destinatia de curti constructii incinta industriala.

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestor : nu este cazul.

3) Capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede : nu este cazul;

   b)   Zonele costiere :  nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite :  nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale : nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate :   nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala : nu este cazul;

   g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite :  nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate :  nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica :  nu este cazul.

 

 

         F ) Caracteristicile impactului potential :

 

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate :  nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului :  nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului , impactul va fi nesemnificativ .

4) Probabilitatea impactului : nesemnificative.

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ si temporar .

 

                Realizarea acestui proiect se va face cu respectarea urmatoarelor conditii :

                     

             - Investitia se va realiza cu respectarea :  proiectului tehnic  cat si a prevederilor din  Certificatul de urbanism nr. 286/ 4.11.2014, eliberat de Primaria Adjud.

             - Pe tot parcursul realizarii proiectului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor subterane si prevenirea poluarii accidentale a celorlalti factori ai mediului.

             -  Pe durata execuţiei lucrărilor se vor lua masuri pentru respectarea normelor , standardelor si legislaţiei privind protecţia mediului in vigoare si de gospodarire a apelor ( inclusiv imprejmuire cu panouri , amplasare recipienti de colectare selectiva a deseurilor produse in vederea valorificarii prin unitati de specialitate autorizate , etc. ) ,

            

             -  In cazul unui incident sau accident care afectează semnificativ mediul se va instiinta imediat

A.P.M. Vrancea  si G.N.M. – CJ Vrancea ,

          - Se vor respecta cerinţele pentru închiderea depozitelor pentru deşeuri nepericuloase/municipale (clasa b) stabilite conform prevederilor Ordinului MMGA nr. 757/2004 pentru aprobarea Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor, cu completarile ulterioare.

          -  Suprafaţa de teren ocupată temporar pe perioada executării lucrărilor trebuie limitată la strictul necesar.          

           -  Este interzisă depozitarea deşeurilor sau materialelor de orice fel şi staţionarea utilajelor în albiile cursurilor de apă din zona sau in alte locuri neautorizate ,

           - Schimburile de uleiuri şi reviziile la mijloacele de transport şi utilaje se vor efectua doar în cadrul unor ateliere autorizate. Alimentarea cu carburanţi a mijloacelor auto se va face numai pe amplasamente autorizate.

           -  Autovehiculele şi utilajele folosite vor respecta normele şi prevederile privind emisiile de noxe şi de zgomot. Mijloacele auto şi utilajele folosite în timpul realizării investiţiei vor fi întreţinute corespunzător, pentru evitarea scurgerilor accidentale de carburanţi şi lubrifianţi.Se va asigura în permanenţă stocul de materiale şi dotări necesare pentru combaterea efectelor poluărilor accidentale (materiale absorbante pentru eventuale scurgeri de carburanţi).

          - Materialele necesare pe parcursul execuţiei lucrărilor vor fi depozitate numai în locuri special amenajate în incintă, astfel încât să se asigure protecţia factorilor de mediu.

          -  Se vor respecta cu stricteţe condiţiile prevazute de proiect pentru asigurarea stabilitaţii umpluturii.

          - Stratul de susţinere / suport trebuie să fie omogen şi nu va conţine componente organice (lemn), materiale plastice, asfalt, metale , etc.

           -  La încheierea lucrărilor se vor îndepărta atât materialele rămase neutilizate cât şi deşeurile rezultate în timpul lucrărilor.

           - Se va realiza întreţinerea corespunzătoare după închidere a amplasamentului, pentru asigurarea unei inierbari corespunzatoare

          - Realizarea Programului de monitorizare a factorilor de mediu (aer, apă, sol ) se va face conform prevederilor HG nr. 349 / 2005 privind depozitarea deseurilor , anexa 4 si a Ordinului MMGA nr. 757/2004 pentru aprobarea Normativului tehnic privind depozitarea deşeurilor, cu modificarile ulterioare . Monitorizarea factorilor de mediu pe perioada post închidere se va realiza conform precizarilor de la pct. 1 ) lit. f ) din prezenta Decizie .

           -  Monitorizarea post-închidere se va efectua pe o perioadă de minimum 30 ani. ( dacă din evaluarea datelor se pot trage concluzii echivalente asupra unor intervale mai mari de timp, analizele se

pot extinde la intervale mai mari, în urma deciziei APM Vrancea . Datele se evaluează anual pe timpul fazei post-închidere.

             -  Se va realiza monitorizarea indicatorilor pentru apele subterane imediat după realizarea forajelor de hidroobservaţie prevăzute în proiect, pentru a se putea urmări comparativ în timp evoluţia  acestora.

             - Dacă după realizarea evaluărilor operatorul constată modificarea semnificativă a compoziţiei apei subterane şi depăşirea pragurilor de alertă, atunci el este obligat să informeze de urgenţă  APM Vrancea.

              

                -  Se vor lua masuri specifice de protectia mediului pentru organizarea de santier (imprejmuire cu panouri  spatii amenajate prevazute cu recipiente pentru colectarea deseurilor ,  WC – uri ecologice ,etc. ) ,

                  - Pentru imisiile si emisiile de poluanti in aer se va tine cont de prevederile Legii nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului inconjurator   .            

               - Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deseuri  periculoase si nepericuloase produse in vederea valorificarii / eliminarii acestora ( in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor ) si se va tine o evidenta stricta a modului de gestionare a acestor deseuri ( conform prevederilor HG nr. 856 / 2002 privind evidenta gestiunii deseurilor).

               Prezentul act administrativ nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

              -  Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

              - Responsabilitatea privind corectitudinea datelor specificate in documentatia care a stat la baza intocmirii prezentului act administrativ apartine titularului de proiect si proiectantului / consultantului de specialitate ,

              -  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului .

              - Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar APM Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22 , alin. 3 din HG nr. 445 / 2009 .

             - Nerespectarea prevederilor prezentei Decizii a APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

       

                Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata 

 

                Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile HG nr. 445 / 2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554 / 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.